АРХИНЫ ТУХАЙ ХУДАЛ ЗҮЙЛҮҮД

Оросын “Правда, RУ” сонинд хүмүүс архины төрлийн ундаануудыг тус гүрний ихэнх иргэд уудаг, тиймээс тэдгээрийн алийг нь, ямар тун хэмжээгээр хэрэглэхэд бие лагшинд сайн муу гэж ярьдаг, бичдэг, маргадаг тухай бичжээ. Үүнээс хамгийн худал зүйлүүдийн тухай өгүүлснийг уншигч танд танилцуулья.

АРХИ УУХАД ДУЛААЦАХ УУ?

Спиртийн ундаануудыг оросууд дулаацуулах, халууцуулах зүйлүүд гэж нэрлэдэг. Үүнд үнэний хувь байдаг ч зарим талаар худал ажээ. Ер нь даарсан хүн дулаацах гэж тавиад грамм цагаан архи эсвэл коньяк-шарз гэх мэт, өндөр хэмтэй ундаанууд уухад болно. Ингэснээр судасууд тэлж дотоод эрхтэнүүдийн цусны хангалтыг сайжруулна. Үүнээс илүү архи уухад цусны эргэлтийг ихэсгэнэ. Хүний арьс улайж, нэлээн дулаацуулах болно. Гэтэл энэ үед биенээс дулааныг алдах нь ихэсдэг. Тиймээс хүйтний улиралд ихээхэн архидсан хүн осгож үхэх нь олонтаа байдаг. Үүнийг архи уусан хүмүүс сайн ухаарч, амь насаа алдахаас сэргийлэх ёстой.

АРХИ ХООЛ ИДЭХ ДУРШИЛЫГ ИХЭСГЭДЭГ ҮҮ?

Зөвхөн 20-25 грамм 40 доошгүй градустай архи л уухад хоол идмээр хүсэл төрдөг. Гэвч өөр төрлийн спиртын ундаанууд хэрэглэхэд ингэхгүй. Ер нь хоол идэх дуршилыг ихэсгэх гэж тэдгээрийг уух нь буруу билээ. Ингэсэн хүний ходоодод архи маш хурдан шингэж түүнийг гэмтээнэ. Тиймээс архи хэрэглэхийн өмнө ядахдаа маслотой талх идэх хэрэгтэй. Ихээр архи уух болбол өмнө нь ихээхэн шөлтэй эсвэл хуурга-хоёрдугаар хоол, хачир закуска зооглох ёстой.

АРХИ СТРЕСС-ГУТРАЛЫГ ТАЙЛДАГ УУ?

Бид нар гуниж гутрах, аж төрлийн хурц хүнд асуудлууд тулгарахад тэдгээрийг мартагнах, удаан ажиллаж ядраад алжаалаа тайлах гэх мэт үед архи уудаг. Энэ сэтгэл санаагаа баясгах гэсэн явдал ажээ. Үүний тулд аль болох бага архины зүйл уух ёстой. Жишээлбэл, зөвхөн 20-30 грамм цагаан архи эсвэл шарз, 40 грамм дарс, нэг-хоёр аяга пиво уухад хангалттай. Энэ стрессийг богино хугацаанд тайлдаг. Харин архийг их уухад бүр их гуниг гутралтай болдог бөгөөд бусад хүмүүс бид нарыг ойлгохгүй, бүр эсрэг байгаа мэт санагддаг. Үүнээс болж их согтсон хэн нэгэн агсам тавьдаг. Зарим хүмүүс их хөлчүүрэхдээ эхлээд нэлээн баяр баясгалантай болдог ч дараа нь маш их гансарч гутардаг ажээ.
АРХИ АЖИЛЛАХ ЧАДАВХИЙГ ДЭЭШЛҮҮЛДЭГ ҮҮ?
Олон хүмүүс архи уухад хөдөлмөрлөх чанар дээшилдэг, ихэсдэг гэж боддог . Австри улсын эрдэмтэд бага зэрэг архи хэрэглэхэд зарим хүмүүсийн бодох, сэтгэх болон хөдөлгөөн хурдасдаг, ихэсдэгийг тогтоожээ. Харин өөр хүмүүст энэ бол эсрэг байдаг. Ер нь бага уухад архи хүний анхаарлын төвлөрийг багасгадаг. Иймээс жолооч, нисгэгч, автомат тоног төхөөрөмжин дээр ажилладаг хүмүүс архи амсч ч болохгүй.

АРХИ СУДАСНЫ ДАРАЛТ БАГАСГАДАГ УУ?

Ийм даралттай олон хүмүүс архи түүнийг багасгадаг гэж боддог, итгэдэг. Энэ бол зөвхөн зуун грамм хуурай улаан дарс уухад болдог зүйл ажээ. Ер нь бол архи зүрхний цохилт лугшилтыг ихэсгэдэг учир хичнээн ихээр та түүнийг уувал даралт чинь тийм хэмжээгээр л ихэснэ.
ЧАНАРТАЙ АРХИ ХОРГҮЙ ЮУ?
Ямар ч архи хортой ажээ. Яагаад гэвэл архийг хийдэг этилийн спирт нь химийн урвалын үр дүнд цууны альдегид гэх хортой бодис ялгардаг. Гэхдээ чанар муутай архи бүр их хорт чанартай нь түүнд их хэмжээний байван агуулагддагтай холбоотой. Энэ бол маш их хортой бодис юм.

АРХИАР ХАНИАДЫГ ЭМЧИЛЖ БОЛОХ УУ?

Олон хүмүүс ханиад хүрч, хоолойн үрэвсэж өвдөхөд архинд алим, бал мэт зүйлүүд хийж хандалж уудаг. Олон иргэд үүнийг оросуудын эртний жор гэж боддог. Гэвч “Галт ус” хүний биеийн эсэргүүцлийн тогтолцоог сайжруулдаггүй, спиртлэг ундаа өрөвссөн хоолойд муу нөлөө үзүүлдэгийг санаарай.
Харин ханиадтай байхдаа бага зэрэг бүлээн улаан дарс уухад ач тустай билээ.

АРХИЙГ ЮУГААР ДАРУУЛЖ УУХ ВЭ?

Энэ бол даруулгын хачир нь хүйтэн эсвэл халуун байхаас нь шалтгаална. Хүйтнээр даруулахад архи хурдан цусанд шингэж, түүнийг саармагжуулахад муу, сул нөлөөтэй. Тиймээс жимс жимсгэнэ, ногооны хачир, жүүс гэх мэт хүйтэн зууш онцгүй ажээ. Харин халуун болон өөхтэй хоолоор архиа даруулж уухад нэн сайн. Яагаад гэвэл халуун шөлтэй юмуу хуурга этилийн спиртийн цусанд шингэхийг саармагжуулдаг учир согтохыг багасгадаг.
АРХИ ТАРГАЛУУЛДАГ УУ?
Энэ асуултанд яг тийм гэж хариулж болно. Хэр зэрэг градус ихтэй архи уувал тэр хэмжээгээр илүү таргалуулна. Харин дарсанд чихэр сахар, нүүрс усны бодис ихээр байдаг учир бас л таргалуулна.

Сэтгэгдэл
Уншиж байна...